Artikel ur BLT, det är ju så man blir riktigt förbannad!

(En artikel ur BLT.se)
Karlskrona-sidorna
http://www.blt.se/nyheter/karlskrona/vill-ha-fria-resor-for-pensionarer(1153300).gm#


"Vill ha fria resor för pensionärer



På flera håll i landet, bland annat i Göteborg, Gävle och Västerås, åker pensionärer buss gratis på så kallad lågfrekvent tid, det vill säga när det inte är rusningstid.
- Varför ska bussar i princip gå tomma mellan klockan nio på förmiddagen och tre på eftermiddagen, och efter klockan sju på kvällen, frågar Arne Malmberg, en av initiativtagarna till uppropet. Tillsammans med Bengt Johansson och Bengt Stoltz har han analyserat frågan. De tre tillhör SPA-föreningarna, Sveriges pensionärsförbund, i Karlskrona kommun.
- Det finns cirka tretusen pensionärer i området som berörs av frågan, säger Bengt Johansson.
- Bara ett fåtal åker buss, det är billigare att ta bilen. För ett pensionärspar som bor i Nättraby eller Jämjö kostar det 120 kronor att åka buss till stan tur och retur.
- Av miljöskäl vore det bättre att åka buss än att ta bilen, säger Bengt Stoltz. Bussarna som ändå går skulle kunna ersätta många bilar.
- Många äldre fortsätter att köra bil fastän de är så skröpliga att de inte borde göra det, kanske skulle det vara lättare att ställa bilen om bussen var gratis, säger Arne Malmberg.
- Moderna bussar är så konstruerade att det är lätt att komma in med exempelvis rullator eller rullstol. Fria bussresor skulle avlasta färdtjänsten och på kuppen skulle de äldre hålla sig mer aktiva genom att gå till busshållplatsen. Bengt Stoltz tänker på säkerhetsaspekten:
- Många vågar inte gå ut på kvällen. Andra avstår från arrangemang på kvällstid eftersom de känner sig osäkra när de kör i mörker. Det vore tryggare att åka buss. Bengt Johansson skickar en brasklapp till K-G Svenson:
- För dyrt? Ja, men om färdtjänsten blir billigare för Blekingetrafiken och kommunerna kanske det jämnar ut sig. - Dessutom är det väldigt få pensionärer som åker buss och betalar, så med rätt kontrakt skulle det egentligen inte kosta något alls. K-G Svenson är sympatiskt inställd till idén.
- Men jag vågar inte lova något, säger han. Det tar ett tag innan jag har ett underlag att ta ställning till. Bland annat ska vi ta kontakt med Göteborg för att se hur de har gått tillväga.
- Vi har haft frågan uppe tidigare, men vi kommer att förlora intäkter. I runda svep kostar redan bussar och tåg i Blekinge 45 miljoner kronor om året. Varför finns det ingen pensionärsrabatt på buss i Blekinge?
- Jag har inte tänkt på det. Själv har jag månadskort. "



Emelis åsikt:

Jo, visst är det dyrt att åka buss, men det är inte bara dyrt för pensionärerna!, Om ni nu ska införa detta för att det är dyrt för pensionärerna att åka buss, varför inte införa det för alla arbetslösa utan a-kassa, alla studenter och skolbarn vid dessa tider? NEJ!-För det håller inte! Varför ska pensionärerna bli särbehandlade? Av dessa jag räknade upp är det pensionärerna som har mest pengar!, dom åker sällan buss, och när dom väl gör det är de så otrevliga mot alla ungdommar så man kan SPY!!!
Införs detta, LOVAR jag att jag aldrig mer sätter min fot på en BlekingeTrafiken-buss igen!

Kommentarer

Press Me ♥

Ditt namn:
Remember me?

E-postadress: (visas endast för Emeli)

Hemsida/Bloggadress:

Skriv vad du hade på hjärtat här:

Trackback
RSS 2.0